Costa Rica

Elektriciteit

De netspanning op Costa Rica bedraagt 110 V, en de stekkers zijn van het Amerikaanse type, met platte contacten. U kunt een verloopstekker van huis meenemen, maar ze zijn ook overal op Costa Rica te koop, o.a. bij supermarkten. Test van tevoren wel of de lader wel beschikt is voor 110 V. Niets is zo vervelend dan er op Costa Rica achter te komen dat de lader van uw camera het niet doet op 110 V.

Smartphones

Vrijwel alle lodges waar we zijn geweest boden gratis Internet via WiFi aan. Een smartphone die Wifi ondersteunt kan dus gebruikt worden om mailtjes naar het thuisfront te sturen. U dient dan waarschijnlijk wel een vorm van webmail te gebruiken, waarbij U de mailserver direkt benadert. POP3 mailservers (het standaard mail protocol) weigeren vaak mail te versturen naar iemand buiten hun domein (de eigen Internet provider), als U niet via die provider 'inbelt'.
De gewone dataverbinding kunt U beter uit zetten. De kosten van data verstuurd via het telefoonnetwerk kunnen oplopen tot 8 € per MB!
Omdat smartphones erg gevoelig schijnen te zijn voor vocht, is het wellicht verstandig een speciaal waterdicht zip-lock zakje te kopen. Daar kunt U kan de smartphone in bewaren als U door de regen moet lopen, of in een bootje zoor de branding moet (zie mijn reisverslag). Normaal gesproken is het onverstandig om telefoons, foto- en filmcamera's in plastic zakken te bewaren, omdat het reeds aanwezige vocht dan juist binnendringt, maar nood breekt wetten, en in een regenbui lopen valt hier onder.
Er wordt in Costa Rica spaans gesproken. Een smartphone kan handig zijn om een woordenboekje bij je te hebben. Een handige vond ik: 100% Spaans. Alhoewel de deze app de pure Spaanse taal gebruikt, die iets afwijkt van de taal in Costa Rica, is hij toch handig, omdat de woorden ook uitgesproken worden. Je staat echt voor gek als je "Jose" met een 'J' uitspreekt ;-)

Vaccinaties

Eigenlijk hoort dit bij algemene informatie: Meld U aan bij thuisvaccinatie. U kunt online invullen hoe lang U weg gaat, en wanneer U de laatste vaccinaties heeft gehad. Het kan maar zo zijn dat er geen verdere vaccinaties nodig zijn. Hier kunt U beter thuis achter komen, dan nadat dat U een middag vrij heeft genomen om naar het dichtbijzijnde vaccinatiebureau te gaan.

Geld

De officiële munteenheid is de colones. Maart 2012 was de koers 660 colones is 1 €, of makkelijker: 500 Colones is 1 $. Pin niet teveel colones. Als U het weer moet inleveren op het vliegveld, wordt een zeer onvoordelige koers gebruikt (bij mij: 440 colones = 1 $). U kunt beter in Amerika (U vliegt waarschijnlijk toch via een Amerikaans vliegveld) wat dollars pinnen, bijvoorbeeld 400 tot 500 $. U kunt vrijwel overal met dollars betalen, sterker nog: de mensen zijn er erg blij mee, want de dollar is meer waardevast dan de colones. Soms wordt de prijs in dollars genoemd (b.v. 1$), maar als U dan in colones wilt betalen, betaalt U 510 colones.
Bij pinautomaten kunt U soms ook dollars pinnen.

Boeken

Ik bereid me graag voor op een reis, door boeken te lezen, een paar woorden in de lokale taal, enzovoorts.
Meestal ga ik op zoek naar een "Lonely planet" of een "Rough guide". Dit zijn zeer uitgebreide boeken, die ook informatie geven over goede restaurants. Dit jaar heb ik het niet gedaan, om de reden dat ik er uitsluitend voor de mooie natuur heen ben gegaan. Hieronder staan een aantal ideeën voor boeken:

boek
Een gids over Costa Rica
Dit is een van de boeken dat ik heb gekocht, het is niet al te dik, en vooral geschikt om vooraf plezier te hebben. Ik heb het de hele tijd meegenomen, maar eigenlijk nooit ingekeken.
boek
Een gids over het dieren en plantenleven
Waar U veel meer aan heeft is een boek over de vogels en andere dieren die leven op Costa Rica. Niet perse dit boek, maar kies een goed boek. Kijk het in of er goede foto's van b.v. vogels in staan.
boek
Monkeys are made of chocolate
Dit boek kwam ik pas tegen op reis. Als U geen problemen heeft met Engels, is dit een leuk leesboek. Laat U niet misleiden door de titel, het is geen kinderboek. De titel komt van een verhaal over apen die een verlaten cacaobonen veld overnemen, wat leidt tot een toename in het aantal apen. Andere verhalen gaan over slangen, waarom je mieren met blaadjes ziet slepen, en meer.

Links

http://costarica.startpagina.nl/: Meer info over Costa Rica, en reisverslagen