Aswan

Een dieptepunt in de reis. We moeten om 05:30 opstaan. We vertrekken van Luxor naar Aswan in het zuiden van Egypte. Dit is alleen toegestaan onder politiebegeleiding in konvooi. Het konvooi vertrekt om 07:00 precies. Voorop en achterop jeeps met bewapende politie. Op het moment dat we wegrijden komt er nog een bus aan. Hij is echter te laat en moet wachten op het volgende konvooi van 13:00. Telkens als we door het chaotische rijgedrag van de Egyptenaren dreigen vast te komen te zitten, zet de politie de sirene aan. Waarschijnlijk om de aandacht van eventuele kidnappers te trekken.

Palm in botanische tuin Botanische tuin op kitchener island In de middag bezoeken we de botanische tuinen op kitcheners eiland, in de hoop hier wat koelte te vinden. De tuinen zijn aangelegd door Lord Kitchener rond 1890. Er zijn planten vanuit de hele wereld verzameld, maar vooral veel palmbomen. Tussen de tuinen lopen vogels als de witte ibis, katten en een enkele hond.
Bloem in tegenlicht Broedende vogels
We gaan ons 'diner' nuttigen bij een nubische familie thuis. Hier in Aswan wonen veel Nubiërs. Met hun donkere huid vormen zij een brug tussen Egypte en Afrika. Ze komen van oorsprong uit het gebied tussen Aswan en de Soedan, doch dit gebied is ondergelopen door de bouw van de nieuwe dam. Na het eten wat prima verzorgd was, werden enkele kralen kettingen uitgestald die je kon kopen. Hiervoor was echter geen belangstelling. Een aantal medereizigers hebben nog wel een henna tatoeage laten zetten.

Naar het eten hebben we de soek (markt) bezocht op zoek naar een paar T-shirts. Het afdingen lukte de ene keer beter dan de andere. De verkopers trekken hun hele repertoire open om de prijzen op te schroeven. Op een gegeven moment willen we shirts met een bepaalde opdruk. We proberen vooraf een prijs af te spreken, zodat de verkoper niet zijn hele winkel overhoop hoeft te halen: vijf van zulke shirts voor 5 Egyptische Ponden per stuk. De verkoper gaat akkoord en we volgen hem zijn winkeltje in. Vervolgens laat hij ons verschillende exemplaren zien, in diverse maten en kleuren. Een aantal zijn echter smerig dus die hoeven we niet. Als we uiteindelijk zeven shirts gevonden hebben, en dus 35 EP willen geven wil de verkoper ineens het dubbele hebben. We verweren ons met het feit dat we een prijs hadden afgesproken. Nee, de afspraak gold volgens de verkoper voor de opdruk, en niet voor deze kwaliteit shirts. We gooien de shirts op een stapel en verlaten zijn winkel.