Luxor

Vanuit de Al-Kharga oase is het 350 km naar Luxor. We hebben geluk want sinds acht jaar mogen toeristen over een voormalig militaire weg. Zonder die weg zou de afstand het dubbele zijn geweest. De meeste in de bus zitten te lezen of te dommelen. Een enkele probeert wat te schrijven. Dat valt niet mee want de weg mag dan wel geasfalteerd zijn, hij is alles behalve vlak. Het is net of ze een dun laagje asfalt op het zand hebben gelegd zonder het vlak te maken. Als we rond het middaguur in Luxor aankomen is de eerste gang naar de douche. We laten onze kleren wassen in het hotel. Daarna op naar het zwembad op het dak van het hotel. Wat een luxe !
Rond 17:00 is het wat afgekoeld en ga ik de tempel van Luxor bekijken. Eigenlijk is het een heel tempelcomplex. De totale lengte is nu 1500 meter, maar inclusief het oorspronkelijke toegangspad was het 3 km. De tempel is niet in één keer gebouwd, en je treft dan ook diverse bouwstijlen aan. Luxor Tempel
Vrijwel alle muren en pilaren zijn voorzien van hiërogliefen. Sommige zijn geverfd alhoewel de kleur in de loop van de tijd verbleekt is. Op het terrein lopen diverse zwerfhonden. Op het moment dat vanaf de diverse minaretten wordt opgeroepen tot gebed zetten ze het allemaal op een blaffen. De islam is aan honden niet besteed. mosee bij de tempel van luxor
Rond 18:00 gaat de verlichting aan. Het geeft weer een heel ander effect aan de tempel. Luxor tempel bij avond
Straten van luxor Terug in de stad worden we lastig gevallen door verkopers van horloges en zonnebrillen. Eén van onze groep probeert zijn 15 jaar oude Swatch te ruilen voor een van de imitatie merken. Die wordt later weer geruild voor een nog ander exemplaar. De horlogeverkopers weten eerst niet goed wat ze er mee aanmoeten.

Het mummificatie museum is slechts een klein museum, doch groot in prijzen. De 20 Egyptische Ponden toegangsprijs gaat nog wel, maar de 100 EP (25 euro) om een digitale camera mee te mogen nemen gaat me toch echt te ver. Het museum is op zich heel aardig, met mummies van mensen en dieren. Ook zijn werktuigen te zien de gebruikt werden bij het mummificeren, zoals een mes op een opening in de schedel te maken, en een soort lepel om de inhoud van de hersenpan leeg te lepelen.

Zie eventueel ook movie pagina voor korte filmpjes.