Saqqara

De dodenstad Saqarra werd in de woestijn gebouwd omdat de vruchtbare Nijlvallei optimaal benut moest worden voor landbouw.
Piramide van Djoser (Zoser) Piramide van Djoser (Zoser)
Hier werden koningen en andere belangrijke mensen begraven. Hier staat ook de piramide van Djoser (Zoser), de eerste trappenpiramide. Toen men Djoser ging begraven dekte men het graf af met een grote steen. Toen men de heuvel afliep was er niets meer van het graf te zien. Djoser was een belangrijke koning en moest geëerd worden, dus bouwde men een tweede laag stenen op het graf. Doch het graf was nog steeds niet zichtbaar. Pas na de zesde laag was men tevreden. Zo zou de trappenpiramide zijn ontstaan.

Piramide van Djoser (Zoser) De buitenste laag was oorspronkelijk kalksteen. In de loop der jaren is de kalksteen afgebrokkeld en naar beneden gevallen, danwel geroofd door de lokale bevolking, en gebruikt voor huizen.

Men had trouwens een aardige methode om te bepalen wat een goede plaats was voor een piramide. Men slachtte een dier en verspreide stukken rauw vlees in de omgeving. Na een paar dagen keek men welk vlees in de beste staat was, en dit werd de plaats voor een piramide of een hospitaal.


Omdat we de piramide van Djoser niet in kunnen, brengen we ook nog even een bezoek aan het graf van Teti. Hier kunnen we gebukt een soort kippenladder af tot we in de grafkamer komen.
Giza Na het eten wordt een bezoek gebracht aan het plateau van Gizeh. Hier liggen de piramides van Cheops (Khufu), Chephren (Khafre) en Mycernius (Menkaure), vader, zoon en kleinzoon.
We gaan de piramide van Khafre in, en moeten gebukt door een 1.5 meter hoge gang die schuin naar beneden loopt. Een soort kippentrap moet hulp bieden bij de afdaling. Mensen die naar buiten komen roepen opgelucht: 'aah lucht !', iets wat mijn stemming niet bepaald verbetert. Met elke stap wordt het warmer en benauwder. Twee engelse meisjes voor mij gaan halverwege terug, ze zien het niet langer zitten. We komen op een vlak stuk waarbij het plafond steeds lager wordt naarmate we verder lopen. Dan weer een kippenladder omhoog. Hier komen we in de grafkamer, gevuld met een sarcofaag en een Egyptenaar die constant op luide toon verkondigt wat er te zien is - en tevens baksjies (tipgeld) opstrijkt. Binnen in de piramide
De sfinx Vlak bij de piramides ligt de sfinx. Een leeuwenlichaam met het hoofd van Chephren. Er volgt een discussie met de gids over de makers van de sfinx. Onze input komt daarbij van discovery channel dat de sfinx mogelijk door een nog oudere civilisatie gebouwd zou zijn. De gids ontkent dit omdat er nooit enige sporen van een oudere beschaving gevonden zijn. Wel is het zo dat men niet helemaal zeker weet wie met de kop wordt uitgebeeld, en waarom de sfinx niet in lijn met de drie piramides ligt.

's Avonds gaan we met een groepje eten in een klein restaurantje. Een menukaart is er niet. We krijgen een maaltijd van rijst, macaroni en linzen. Het ziet er vreemd uit, en ik zou het zelf nooit hebben gekozen, als het mij niet was aangeraden door Houssam. Voor drinken uit blik moet de eigenaar even naar de plaatselijke supermarkt.