Vallei der koningen

Alvorens de vallei der koningen te bezoeken, brengen we een bezoek aan de tempel van koningin Hatshepsut.
Tempel van Hatshepsut Blauw plafond met sterren
Dat een vrouw farao wordt is heel bijzonder. Het is haar gelukt omdat haar neef nog maar 9 jaar oud was toen hij de troon moest bestijgen. Ze heeft hem naar een school annex gevangenis gestuurd en zelf de macht gegrepen. Om voldoende respect te krijgen doste ze zich uit als een man, inclusief een valse baard. Muurschilderingen Beeld van  Horus
Vallei der Koningen Vervolgens bezochten we in een zinderende hitte de vallei der koningen. Deze ligt aan de andere kant van de berg als de tempel van Hatshepsut. Hier hebben we een drietal tombes bezocht.
Een half complete, een lange (diepe) en een met mooie wandschilderingen. In de vallei der koningen ligt ook de tombe van Tut Ank Amon. Dit is een van de weinige die niet geplunderd is. Dit hebben we onder andere te danken aan de luiheid van de gravers van de tombe van Ramses VI. In plaats van het gedolven gesteente helemaal uit de vallei te dragen, dumpten zij het op het graf van Tut Ank Amon. Hiermee werd het graf oninteressant voor grafrovers. Beschilderde wand in Ramses II
Vlak bij de vallei der koningen ligt de tempel Deir Al Madina. Deze tempel is bijzonder omdat de gravering in de muren zeer diep is. Op sommige plekken wel de lengte van een hand.

Op de westbank van de nijl schijnt een goed restaurant genaamd Tut Ank Amon te zitten. We nemen de ferry naar de overzijde, en na enig zoeken vinden we het restaurant. Zodra we hebben plaatsgenomen worden er allerlei groentegerechten op tafel gezet. We kunnen hierbij een ieder nog twee vleessoorten kiezen uit een lijst die de eigenaar opnoemt in een wonderlijke combinatie van engels en frans.
Als het tijd is om de drankjes te bestellen lijkt de eigenaar te hebben geleerd van de groepen die hier kennelijk langskomen. Zodra hij het woord 'cola' hoort roept hij "hands up who wants to have cola". De verschillende gerechten kwamen naar mijn idee uit verschillende landen en smaakten uitzonderlijk goed.