Algemene Reistips

Home

Hier een aantal tips en wetenswaardigheden welke opgaan voor de meeste bestemmingen.

Voor je op reis gaat

"Een goede voorbereiding is het halve werk", is een bekend gezegde. Ook als je op vakantie gaat geldt dit. Vaak is een voorbereiding ook alvast een stuk voorpret.

Handig om mee te nemen

Tips voor onderweg

Diarree

Diarree gaat meestal gepaard met een onaangenaam, drukkend gevoel in de buik,samen met plotse krampen of buikpijn.
U voelt zich slapjes en verzwakt, want door een te groot vocht- en voedselverlies gaat uw lichamelijke toestand achteruit.
Veelal zijn virussen de meest voorkomende oorzaak van een plotse diarree, doch soms ook door bacteriën de darm en verwekken diarree.
Deze kiemen dringen meestal samen met voedsel het lichaam binnen. Hoe minder ons lichaam reeds contact gehad heeft met bepaalde kiemen (virussen of bacteriën), hoe groter de kans is op een infectie. Daarom is de kans dat u op vakantie in een warm land de ziekte oploopt groter dan in Nederland of België
Drink als u in diarree bent in elk geval voldoende mineraalrijke vloeistoffen, zoals water, thee, frisdrank. Ook (schoon) water met O.R.S. kan helpen. Cola schijnt een goed effect te hebben, omdat het de ziektekiemen doodt, en bovendien veel suiker bevat.
Bij diarree is er vaak minder eetlust. Er blijkt echter geen reden te zijn om te vasten of te diëten, zoals vroeger vaak werd aanbevolen. Integendeel, hoe sneller u opnieuw gewone, gezonde voeding tot u neemt, hoe sneller u herstelt. Voeding maakt daarbij de nodige bouw-stenen en energie aan voor het lichaam.
Nog een tip: Schil een appel en snijd die in kleine plakjes. Laat het bruin worden, en een het dan op. In veel gevallen bent u binnen 12 uur van de klachten af.

Loperamide is een noodmiddel. Het helpt niet tegen de aandoening, doch zorgt er alleen voor dat de zaak verstopt raakt. Ook de ziektekiemen kunnen het lichaam niet verlaten. Beter dus om alleen te gebruiken als U moet reizen.

Hoe te voorkomen?

Let op met eten en drinken en was de handen vaak met water en zeep of met ontsmettingsdoekjes. De handige folder 'Verre Reis & uw Gezondheid - Algemene Tips' ligt bij de apotheek en staat op Internet: www.tropenzorg.nl

Drinken

Zelfs het meest heldere water in bronnen en riviertjes/beekjes is niet zonder meer voor consumptie geschikt. Leidingwater is meestal niet te vertrouwen, indien het niet goed is doorgekookt of gedesinfecteerd (Hadex®). Drink het niet zomaar en maak er geen ijsblokjes van. Als u op een terrasje frisdrank besteld, vraag dan expliciet om "no ice". IJsblokjes worden vaak van gewoon leidingwater gemaakt.
Flessenwater, mits niet lokaal geproduceerd en in originele, verzegelde verpakking, is veiliger. Nog beter is koolzuurhoudend flessenwater. Water uit natuurlijke bronnen (meertje, beekje etc. ) dient voor consumptie ook gefiltreerd te worden. Melk dient eerst gekookt te worden alvorens deze te drinken.

Eten

Jet Lag: Algemeen

Veel lichaamsfuncties, bijvoorbeeld het slaapwaakritme en het niveau van de hormoonspiegels wijzigen zich gedurende 24 uur. Het passeren van een aantal tijdzones kan het 24uurs ritme van het menselijk lichaam behoorlijk ontregelen. Indien deze ritmen verstoord worden (door het passeren van de tijdzones) kan dit onder andere leiden tot slaapproblemen, concentratiestoornissen, irritatie en maag en darmproblemen. Dit zijn allemaal symptomen behorende bij de jet lag.
De jet lag wordt ook bepaald door de vermoeidheid van het reizen zelf: de langdurige oncomfortabele zithouding, de verlaagde zuurstofspanning in de cabine en het lawaai en de vibratie van het vliegtuig zelf. Vermoeidheid na reizen treedt immers ook op bij het vliegen binnen een tijdzone van noord naar zuid (en vice versa).
Het grootste probleem van de jet lag is toch wel het slaapprobleem. Hoe sneller hieraan wordt aangepast in het land van bestemming, hoe sneller de jet lag wordt overwonnen. Ook de andere lichaamsfuncties zullen zich hierna spoedig aanpassen. Personen die naar het oosten reizen hebben de meeste last van een jet lag. Hieronder volgen enkele adviezen om de jet lag zo snel mogelijk te overwinnen.

Tips voor vertrek

Tips tijdens de vlucht

Na aankomst tot de jetlag voorbij is

Acclimatiseren

De reiziger die vanuit Nederland naar de (sub)tropen gaat, komt in een totaal ander klimaat terecht. Naast het tropische klimaat krijgt de reiziger ook te maken met het tijdsverschil, waardoor het slaapritme enkele dagen in de war kan raken. In hooggelegen gebieden zal de reiziger gedurende de eerste tijd snel buiten adem zijn. Dit komt doordat de lucht minder zuurstof bevat. Het duurt enkele weken voordat het lichaam zich door de aanmaak van extra rode bloedlichaampjes heeft aangepast aan de nieuwe situatie. De aanpassing van het lichaam aan de bovenstaande factoren heet acclimatiseren. Vaak neemt de reiziger onvoldoende tijd om te acclimatiseren. Wie echter te hard van stapel loopt, neemt onnodige risico's voor zijn gezondheid. Door vermoeidheid kan men bijvoorbeeld minder alert zijn in het verkeer en geniet minder van de reis. Ook stressverschijnselen kunnen dan optreden.

Indien u maar enkele weken in de (sub)tropen verblijft, zult u in die korte tijd niet volledig geacclimatiseerd raken.
Indien u voor langere tijd naar de tropen gaat, zult u merken dat het zelfs enkele maanden kan duren voordat u volledig aan het andere klimaat gewend bent.

De volgende adviezen kunnen nuttig zijn:

Reisverzekering

Indien uw ziektekosten zijn verzekerd bij een ziekenfonds of een particuliere ziektekostenverzekeraar kan het zijn dat niet alle kosten in het buitenland worden vergoed. Ook kunt u te maken hebben met een eigen risico of uitsluitingen van bepaalde schadevergoedingen. Het 'bijverzekeren' is dan beslist geen overbodige luxe.
Bij een reisverzekering dient u o.a. op de volgende aspecten te letten.

Onvoorziene kosten

Het kan zijn dat u tijdens uw reis extra kosten moet maken wegens onvoorziene bijzondere omstandigheden. Deze extra kosten kunnen o.a. veroorzaakt worden door:

Ongevallen

Het aantal reizigers dat slachtoffer wordt van een (verkeers)ongeval tijdens de vakantie is relatief groot. De meeste ongevallen vinden op de weg plaats. Door het afsluiten van een ongevallenverzekering heeft u recht op een éénmalige uitkering, wanneer een ongeval de oorzaak is van blijvende invaliditeit e.d. Het verzekeren van risico's tijdens uw vakantie is maatwerk geworden. Het reizen worden steeds gevarieerder (bijv. jungletochten) met meer verschillende vormen van recreatie (bijv. alpinisme). Voor het afsluiten van een goede reisverzekering wordt u geadviseerd om contact op te nemen met een erkende verzekeringsadviseur. Vertel alle bijzonderheden van uw voorgenomen reis en laat u goed voorlichten over de aangeboden schadedekkingen. Lees tenslotte nauwkeurig de polisvoorwaarden.

Reisziekte

Een reiziger die lang blootgesteld wordt aan ongewone bewegingen kan getroffen worden door reisziekte. De prikkels van de ongewone bewegingen worden door het evenwichtscentrum van het menselijk lichaam niet goed verwerkt. Kenmerken van reisziekte zijn o.a. misselijkheid, duizeligheid, braken, bleekheid, slaperigheid en transpireren.

U kunt een aantal maatregelen treffen, waardoor de verschijnselen van reisziekte minder heftig zijn, of zelfs helemaal niet optreden.

Zon- en uv-straling

In de (sub)tropen is de zon en daarmee ook de UV-straling intenser dan in Nederland. Veel mensen die de zon opzoeken in het buitenland willen in korte tijd bruin worden. Echter, wees verstandig bij zoveel zonneschijn en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Vooral mensen met een blanke huidskleur verbranden snel in de 'tropen'zon. Op den duur kan de ultraviolette straling aanwezig in het zonlicht flinke schade aanrichten. Die straling veroorzaakt blijvende veranderingen in huidcellen. Bij overmatige blootstelling kunnen hierdoor verschillende vormen van huidkanker ontstaan.

Genieten van de zon kan, mits op verstandige wijze. Door het opvolgen van onderstaande adviezen blijft het zonnen, ook op de langere termijn, plezierig.

Afdingen

In een aantal landen is het gewoon om af te dingen. Doet U dat niet, dat betaalt u veel te veel.
Hieronder een aantal tips uit de rubriek "Reizen" van de volkskrant van 18 oktober 2008, een artikel van Michiel van der Geest

Klagen over prijzen doen we graag, maar op een fatsoenlijke manier iets van de prijs afpraten, ho maar.
Sitebezoekers geven acht tips voor succesvol afdingen.

1 Charmeer

Nooit vergeten: afdingen is een spel. Dat betekent volgens Matrox dat zowel de koper als de verkoper er lol in moet hebben. Bovendien, zegt Matrox, ‘vang je met honing meer vliegen dan met azijn’. Hij kan het weten, want hij is bedrijfsleider bij een elektronicaconcern.
Dus blijf vriendelijk, toon respect, en maak eens een grapje.

2 Overdrijf

‘Het eerste bod moet bijzonder laag zijn’, adviseert Eelco, die enkele jaren in Azië woont en naar eigen zeggen het afdingen onder de knie heeft.
‘Als de verkoper 20 dollar vraagt, bied ik altijd 1 of 2 dollar. Alle argumenten van de verkoper wegwuiven en zeggen dat het echt niet meer waard is.’ Matrox gebruikt voor zijn prijsbepaling een heuse formule. ‘Ik noem een bedrag dat twee keer het verschil is tussen de oorspronkelijke prijs en wat ik er voor wil betalen. We komen dan vaak in het midden uit.’

3 Acteer

‘Als je met twee personen bent, kun je een toneelstukje opvoeren’.

Aniek raadt het good cop/ bad copprincipe aan.
Jij - de koper - toont interesse in het artikel, maar je vriendin doet alsof ze je overtuigt het niet te kopen. Ze roept een belachelijk lage prijs, legt je uit dat de kwaliteit niet goed is, gebaart dat het in dat kraampje daar goedkoper is.
Dat kan gewoon in het Nederlands, de boodschap komt heus wel over. Maar jij gedraagt je juist redelijk, dat stemt de verkoper gunstig.
Belangrijk hierbij: ‘wees scheutig met drama!’

4 Wees onverschillig

De verkoper moet uiteraard het idee hebben dat je het artikel niet per se wilt hebben. Dan gaat de prijs sneller omlaag.
Aan de andere kant: ‘wanneer je iets echt leuk of mooi vindt, betaal dan een redelijke prijs’, oppert Cees. Wees niet teleurgesteld als je het achteraf gezien voor nog minder had kunnen krijgen. ‘Dan heeft zo’n vaak arme verkoper ook een keer een goede dag.’

5 Houd vol

De aanhouder wint. ‘Blijf net zo lang laag bieden en twijfelen totdat ze blij zijn als je het voor weinig meeneemt, zodat ze in elk geval íets verkocht hebben in al die tijd dat je ze aan de praat hebt gehouden.’ Agnes, van wie dit advies komt, heeft alle tijd op vakantie.
Voor hetzelfde effect, maar met minder moeite: ‘Aan het eind van de dag hebben de verkopers er vaak ook niet meer zoveel zin in en geven ze dus sneller toe’, aldus Aniek.

6 Pats

Mark tovert aan het eind van de onderhandelingen altijd zijn creditcard tevoorschijn.
‘Zul je zien dat er nog een paar procent vanaf kan als je cash betaalt.’

7 Combineer

In winkels kan het lastig zijn de prijs naar beneden te praten, maar geven ze nog wel eens een extraatje weg.
Aniek: 'Je koopt bijvoorbeeld een broek voor de normale prijs, en je krijgt daar een sjaal bij. Vraag daar dus om.'

8 Wees wijs

Mocht het afdingen ongemakkelijke gevoelens oproepen, dan heeft Amos nog een overtuigende tegelwijsheid in petto: ‘bederf de dag van de verkoper niet met betalen van wat hij verlangt: hij had meer kunnen vragen.’

Accomodatie

Als U zelf gaat rondreizen en accomodaties zoekt, kijk dan eens op verschillende hotelsites. De prijzen kunnen onderling aanzienlijk verschillen. Bekende hotelsites zijn: Booking.com, Ebookers.nl, Expedia, Hotels.com, HotelsCombined, Tripadvisor, Trivago, Vliegwinkel.nl
Een andere mogelijkheid is om ergens een kamer of appartement te huren. Dit kan in veel gevallen ook per dag. Een site waar dit mogelijk is, is wimdu.nl.

Mocht u terechtkomen in een hotel/appartement van wat mindere kwaliteit controleer dan altijd gelijk de bedden. Ik heb het niet over de kwaliteit, maar kijk of het beddengoed vrij is resten van kleine bloedvlekjes, vooral bij het gedeelte rondom de benen. Dit kan een teken zijn dat de kamer te lijden heeft van bed-bugs (bedwantsen).
Dit zijn kleine insecten die leven van het bloed van de slaper. Het grote gevaar schuilt hierin dat ze zich overdag verstopt houden, in het matras, in kieren en naden, en eigenlijk verder alles waar ze maar in kunnen kruipen. U loopt het risico de beestjes mee naar huis te nemen, zodat u ook daar er mee te maken krijgt. Pak gelijk uw tas op, en vraag minimaal om een andere kamer, of nog beter: ga naar een ander hotel.
Voor meer info zie de sites van orkin (Engels) of Rentokil 2

Luchthaven Schiphol

Als u liever per auto naar schiphol wilt, dan kunt U gebruik maken van een vergelijkssite om een geschikte parkeerplek te vinden.
Parkos geeft informatie over parkeren schiphol, en een aantal andere vliegvelden.
parkerenluchthavenschiphol.nl helpt ook een geschikte parkeergelegenheid vinden (dichtbij, danwel goedkoop).

Afmetingen handbagage: Wat is toegestaan?