Israël

In 1997 ben voor mijn werk een weekje naar Israël geweest. Gelukkig had ik ook nog een weekend de tijd om wat van dit mooie land de zien.

Kibboets
Overnachting in Kibboets

We besloten om niet in een hotel te overnachten, maar in een Kibboets. Dat klinkt spannender dan het is, want veel kibboetsen verhuren appartementen zoals boven, en of je nu een appartement van een verhuurbedrijf huurt, of van de kibboets...
's Morgens konden we ontbijten in de eetzaal, waarbij we ruime keus hadden tussen diverse broodsoorten, verse kaassoorten, en groente & fruit. Geheel in de Joodse traditie is er geen vlees te vinden bij het ontbijt. Er wordt geen vlees en melk in één maaltijd gebruikt.

Een kibboets noemen ze hier een kfar, soms ook wel kefar geschreven. Onze Kibboets lag vlak bij Nazareth, waar we 's Nachts een mooi uitzicht over hadden

Nazareth bij nacht
Nazareth bij nacht

We hadden verwacht dat Nazareth wel veel toeristen zou trekken (Jezus van Nazareth), maar het is een doodnormaal stadje, zonder enige vorm van toerisme. Dit komt door het feit dat het Nazareth van nu niets meer te maken heeft met het Nazareth van 2000 jaar geleden. Nazareth is vaak verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Soms waren de puinhopen zo groot, dat men besloot om niet exact op dezelfde plaats te bouwen, maar iets ernaast. Daardoor ligt het Nazareth van nu op een andere locatie als het Nazareth uit de tijd vaan Jezus

Het landschap is over het algemeen vrij droog en rotsachtig. Er zijn wel groene gebieden, maar het is lang niet overal eenvoudig om een bestaan op te richten

Onderweg door bezet gebied
Onderweg door bezet gebied

We wilden Masada wel eens zien. Nu ligt Masada aan de rand van bezet gebied, en om daar te komen hadden we de keuze tussen een eind omrijden, of om dwars door het bezet gebied te rijden. We besloten het laatste te doen, ondanks de militaire controleposten aan het begin van het gebied, en het bord "Verboden voor Toeristen". We hadden een verklaring bij ons dat we voor werkzaamheden in Israël waren, dus veel kon ons niet gebeuren. We konden echter gewoon doorrijden bij de controle post. Waarschijnlijk omdat we in een huurauto met Israëlisch kenteken rondreden

Masada

Masada is een fort in de bergen gebouwd door koning Herodus. Het is echter vooral bekend van het feit dat een groep joden er heen is gevlucht voor de romeinen. De romeinen hebben geprobeerd om met een beleg de joden tot overgave te dwingen. Uiteindelijk hebben de joden massaal zelfmoord gepleegd om aan de romeinse slavernij te ontsnappen

Kabelbaan bij Masada Kabelbaan naar het fort
De eenvoudigste manier om het fort te bereiken is gebruik te maken van de kabelbaan.
Een alternatief voor avonturiers het "snake path" waarlangs de romeinen uiteindelijk masada bereikt hebben.
De klif bereikt overigens een hoogte van 440 meter boven het niveau van de dode zee (wat er vlak bij ligt).
Masada
De laatste klim naar het centrale gedeelte

Eenmaal boven is duidelijk dat een fort zo hoog boven het landschap goed te verdedigen moet zijn geweest

Moren van Masada Langs de buitenmuur
Rotsachtige omgeving
Rotsachtig gebied aan de andere zijde

Dode Zee

Rotsen aan de dode zee
De dode zee

Vlak bij masada ligt de dode zee. De dode zee ligt 390 meter beneden zeeniveau. Dat is zo diep dat er wel water in de dode zee kan stromen, maar niet er uit. Het water kan alleen verdampen. Het zoutgehalte is gedurende duizenden jaren zo hoog geworden dat er geen enkel leven meer in mogelijk is.

Pas op met zwemmen Door het hoge zoutgehalte is het drijfvermogen enorm toegenomen. Als je in het water gaat, drijf je zowat op het water, inplaats dat je er in ligt. Je benen onder water brengen vereist de nodige kracht.

Door het hoge zoutgehalte moet je wel oppassen wat je doet. Zie de waarschuwingsborden zoals links

Het is bij Masada, en hier aan de dode zee al behoorlijk toeristischer. Er zijn zelfs keurig aangelegde strandjes bij de dode zee

Strand aan de  dode zee
Palmen aan de dode zee

Jeruzalem

Jerusalem - muren van de oude stad
De muren van de oude stad

Een bezoek aan de oude stad van Jerusalem behoort bijna tot de verplichtingen.
Ook Jerusalem is diverse malen vernietigd en weer opgebouwd. Daardoor ziet ook de oude binnenstad er toch vrij nieuw uit.
Het beste is zo snel mogelijk een goede gids te vinden. Op die manier wordt u eenmaal binnen minder lastig gevallen door verkopers en andere gidsen. Pas op: er zijn echter ook gidsen die u alleen langs kraampjes van bevriende verkopers leiden.

Jerusalem - Joodse wijk
De Joodse wijk in Jerusalem

Jerusalem is opgedeeld in een viertal wijken. Ik meen mij te herrinneren: Een Joodse, een Christelijke, een Moslim, en een Armeense wijk. Wanneer u door de wijken loopt, dan vallen gelijk de verschillende bouwstijlen op.

Jerusalem - klaagmuur en gouden koepel
De Klaagmuur, met daarachter de gouden koepel

Als we toch in IsraŽl zijn, willen we in ieder geval de klaagmuur even zien. Om bij de klaagmuur te komen moeten we een groot plein over, waar bij de ingang een keppeltje krijgen, dat we moeten dragen zolang we ons op het plein bevinden.

Jerusalem - Klaagmuur

Bij de klaagmuur staan mensen te bidden, en stoppen briefjes met gebeden in de spleten van de muur. Sommigen komen snel even bidden, Terwijl anderen hier gedurende langere tijd staan.

Klaagmuur met ingang naar bijbelruimte Links ziet u een ingang naar een overdekte ruimte. Hier vinden we degenen die hun beroep hebben gemaakt van het bestuderen van de Bijbel. Ook worden hier een groot aantal bijbels bewaard.
Bijbel en gebedsruimte
Bijbelruimte

"The western wall" heeft een eigen website met een webcam. Heel aardig

Eenmaal buiten dwalen nog wat verder door de stad. Zoals gezegd, Jeruzalem is verscheidene malen vernietigd en weer opgebouwd. Soms heeft men bewust een vernietigd gebouw laten staan als monument (Zoals de Hurbah Synagoge). De meeste mensen zijn geneigd te denken dat de vernietigingen zijn veroorzaakt in de Tweede Wereldoorlog. Dit is echter niet het geval. Ze zijn het gevolg van opstanden in de 60'er jaren.

Ruine van een kerk
Ruïne van de Hurbah-synagoge, die door de arabieren is verwoest in 1948
Gedenksteen En een gedenksteen
Romeinse opgravingen In de stad vinden we zuilen afkomstig uit de Romeinse tijd. Deze zijn blootgelegd bij opgravingen. Hier valt duidelijk het hoogteverschil in straatniveau's op. De foto is genomen vanaf het huidige straatniveau, de zuilen staan op het straatniveau uit de Romeinse tijd. Het grote hoogteverschil is verklaarbaar doordat Jeruzalem vaak vernietigd is, Waarbij men boven op de ruïnes nieuwe huizen bouwde.
Ingang van de kerk

Dit is een kerk met een bijzondere betekenis. Van de gids heb ik begrepen dat hij gebouwd is op de plaats waar Jezus gekruizigd is, maar achteraf weet ik niet of dat wel goed begrepen heb. In ieder geval hebben zich binnen dit gebouw vier afzonderlijke kerken gevestigd.

Stenen tafel en wandschilderingen

Dit schijnt de stenen tafel te zijn waar op men Jezus heeft gelegd, nadat hij van het Kruis is gehaald.
Het hele verhaal wordt afgebeeld op de muurschildering op de achtergrond.

Tenslotte wandelen we nog wat langs de kraampjes in de nauwe straatjes van de binnenstad.

Jerusalem Jerusalem Jerusalem