KeniaTanzania
Afrika
Kaart Kenia
Kaart Tanzania
Oppervlakte (km2)582.650945.087
HoofdstadNairobiDodoma
Hoogste bergMount Kenia 5.199 mKilimanjaro 5.895 m
BestuursvormReplubliekReplubliek
Klimaattropisch (kust) tot droog (binnenland)tropisch (kust) tot gemiddeld (hooglanden)
Bevolking31.6 miljoen35.9 miljoen
Levensverwachting (jaar)mannen: 45.0
vrouwen 45.2
mannen: 45.3
vrouwen 45.8
Geloof Protestant 45%
Rooms-Katholiek 33%
Moslim 10%
Inheems 10%
Christenen 30%
Moslim 35%
Inheems 35%
TalenEngels, SwahiliEngels, Swahili, Arabisch
MunteenheidKenyan Shilling
1000 KES = 10 € (actuele koers)
Tanzanian shilling
1000 TSH = 0.7 € (actuele koers)

Klimaat en beste reistijd

Temperatuur: Ondanks de ligging rond de evenaar is het in beide landen bijna nooit extreem warm. Overdag loopt de temperatuur op tot 25 ŗ 30 įC, 's ochtends vroeg kan het fris zijn en 's avonds koelt het afhankelijk van de hoogte af tot 10 įC - 15 įC. Bij de Ngorongo rokrater, Mount Kenia, en in de Usambara Mountains kan het koud en mistig zijn. Een warme trui en windjack, en een warme slaapzak zijn hier dan ook zeer wenselijk, zeker in de wintermaanden juli en augustus.

December t/m maart en juni t/m oktober: droge tijd
April + mei: lange regentijd
November: korte regentijd

Beste reistijd: vlak na de regentijd is het landschap groen en staan veel bomen en bloemen in bloei. Naarmate de droge tijd vordert wordt het steeds warmer, en wordt het landschap geler en kaler. Daardoor kun je in deze periode het wild soms net iets beter zien. In de regentijd kunnen wel reizen ondernomen worden, maar moet je rekening houden met een slechte gesteldheid van de wegen, modderige kampeerplaatsen en (soms korte, maar hevige) regenbuien.

Klimaat in Kenia Klimaat in Tanzania

Links

kenia.pagina.nl : Veel links over Kenia
tanzania.pagina.nl : Veel links over Tanzania
Sawadee : De reisorganisatie (met nog meer reisverslagen)
Remco Koster maakte deze reis kort voor mij

Visa

In 2004 is zowel voor Kenya als Tanzania een visum verplicht. Je dient dit ongeveer 3 a 4 week voor vertrek aan te vragen. Je kunt de visa bij de onderstaande adressen aanvragen:
  Kenia Tanzania
Nederland Ambassade van de Republiek Kenia
Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Tel: 070-3504215
Consulaat van de Verenigde Republiek Tanzania
Parallelweg Zuid 215
2914 LE Nieuwekerk a/d Ijssel
Tel: 0180-320939
België Keniaanse Ambassade
Avenue Winston Churchill 208
1180 Brussel
02-3401040
Tanzaniaanse Ambassade
363 Avenue Louise
1050 Brussel
Tel: 02-6406500
Kosten ca € 50 ca € 50
Als je met een georganiseerde reis naar Kenia of Tanzania gaat, krijg je de laatste informatie en aanvraagformulieren waarschijnlijk wel van je reisorganisatie. Anders kun je even kijken op www.visum.nl. Zij kunnen (tegen betaling) ook de aanvraag van de visa voor je verzorgen.
Als je het zelf gaan verzorgen (wat niets voorsteld) is het het handigste om aangetekend je paspoort op te sturen, met een retour-enveloppe met € 5.75 aan postzegels. Verder moet je twee indentieke pasfoto's en een kopie van het boekingsbewijs (factuur) van je reis bijsluiten. Betaling verschilt nogal. Bel even de ambassade en vraag naar eventuele wijzigingen in de procedure en in de visumkosten.

Voor beide landen geldt dat het paspoort bij aankomst nog zes maanden geldig moet zijn.

Elektriciteit

In Kenia en Tanzania bedraagt de spanning gewoon 220-240 V. Omdat de stopcontacten anders zijn, kunt u het beste een universele adapter meenemen. Een dergelijke adapter is te koop bij buitensportzaken en de ANWB.

Telefoon en e-mail

Telefoneren naar Europa kan een dure aangelegenheid zijn. Reken op € 1.40 tot zelfs € 4.00 per minuut, met een minimum van drie minuten. Vanuit het hotel kan het nog 50% duurder zijn. e-mail is mogelijk grotere steden in internet cafe's voor minder dan een euro per uur, alhoewel er ook plaatsen zijn waar men tot € 0.50 per minuut schijnt te vragen.

Geldzaken

De munteenheid in Kenia is de Kenya shilling (Ksh). In Tanzania is dat de Tanzania shilling (Tsh). U kunt het beste cash dollars (ook in kleine coupures) meenemen en een reservebedrag in traveller cheques.
Travellercheques'in Amerikaanse dollars zijn bij bijna alle banken inwisselbaar en zijn verzekerd tegen verlies en diefstal (mits gescheiden bewaard van je aankoopbewijs). Indien je travellercheques inwisselt krijg je hiervoor een beduidend slechtere koers dan voor cash US$.
Het is handig om de helft van het geld dat u meeneemt naar Kenia en Tanzania in cash Amerikaanse dollars mee te nemen. Met de cash USdollars kun je gemakkelijk de entree tot de parken en fooien betalen. Bovendien hoeft U niet op zoek naar een bank, met het risico daar lang te moeten wachten.
Draag geen zichtbare money-belts want dat trekt dieven aan, maar draag deze onder uw kleding. Ook kunt u uw geld verdelen over diverse tassen en kledingstukken.

In Kenia kunt u het beste geld wisselen bij Forex Bureaus. Deze kleine wisselkantoortjes geven een betere koers dan de banken en zijn veelal ook op zaterdag (tot 16.00 uur) geopend. In Tanzania verschillen de koersen van de wisselkantoortjes nauwelijks van die van de banken. Bij hotels is de koers een stuk onvoordeliger.

Hoewel steeds vaker geaccepteerd, kun je in Kenia en Tanzania nog lang niet overal terecht met je creditcard. In de steden en in luxe hotels en lodges worden ze wel vaak geaccepteerd. Daarom is het aan te raden om creditcards alleen mee te nemen als reserve en niet als primair betaalmiddel.

In Nairobi (op de luchthaven) en in Nanyuki in Kenia kun je pinnen met een pasje waar aan de achterzijde een cirrusteken op vermeld staat. Neem je pinpas mee als reserve betaalmiddel, want de pinautomaat doet het niet altijd. In Tanzania kun je in Dar es Salaam pinnen. Op Zanzibar is het niet mogelijk om te pinnen.

Fooien en bedelen

Het personeel in hotels en restaurants is in belangrijke mate aangewezen op neveninkomsten. Wanneer de bediening niet is inbegrepen kunt u uitgaan van tien procent fooi. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een vergoeding. Het is overigens officieel verboden om de dragers op het vliegveld geld te geven.
Er zijn tal van situaties waarin een onwillige politieman of kantoorbeambte u te kennen zal geven (bijvoorbeeld door chai 'thee' te zeggen), dat u met wat geld over de brug dient te komen. Kwaad worden helpt in zo'n geval niet. Bewaar altijd uw geduld en vraag bij 'boetes' om een bon. Bent u bereid te betalen, dan zal dat de wachttijd zeker bekorten, al werkt u de corruptie daarmee natuurlijk verder in de hand. De zo verkregen 'extraatjes' zijn voor menig Keniaan/Tanzaniaan een welkome aanvulling op het schamele inkomen.

In de steden zult u mogelijk worden aangeklampt door bedelaars. Door hen geld te geven lost u hun problemen allerminst op. Eerder worden zij op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. Wilt u de bevolking echt helpen, ondersteun dan hulp-organisaties Geef niet zomaar pennen of geld aan kinderen. Wilt u pennen of schriften aan kinderen geven, doe dat dan via de onderwijzer op een school.

Fotograferen

Voor het fotograferen van dieren in de wildparken is een telelens van minimaal 200 mm aan te bevelen. De meeste gamedrives worden in de vroege ochtend of in de late middag gemaakt. Zorg dan ook voor snelle films (200 tot 400 iso).
De fotogenieke inheemse stammen zijn niet altijd even enthousiast om gefotografeerd te worden. Religieuze overwegingen spelen daarbij vaak een rol. Wilt u mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming en respecteer het als men bezwaar maakt. Op routes waar veel toeristen komen vragen de Maasai, Turkana en Samburu geld: maak niet stiekem foto's, want dat kan tot problemen leiden. In veel gevallen zal een vergoeding gevraagd worden. Als deze te hoog is, kun u proberen dit omlaag te onderhandelen.

Gezondheid en ziektes

Nu komen we bij het gedeelte om u bang te maken; een lijst van ziekten die voorkomen in Kenia en Tanzania.
Voor vaccinaties geldt: Altijd contact opnemen met de GG&GD of met uw huisarts. Alleen zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Informatie vragen is nieuwsgroepen is een garantie voor een stortvloed aan tegenstrijdige, verwarde adviezen. De gegevens hieronder dienen slechts ter algemene informatie

malaria : Malaria komt voor in Kenia en Tanzania. Malaria is een ernstige parasitaire ziekte die door muggen (anopheles) wordt overgebracht. De mug is actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Malaria kenmerkt zich door een griepachtig beeld, soms met koortspieken. Soms verloopt de ziekte meer grillig, vooral bij malaria tropica. Malaria tropica kan dodelijk verlopen. Voorzorgsmaatregelen: - anti-muggenmaatregelen - antimalaria tabletten (profylaxe)
Bekende middellen zijn Mefloquine, Proguanil en het wat nieuwere Malarone (duur!). Malariaproxylaxen hebben nogal de naam voor bijwerkingen te zorgen.

buiktyfus : Op uw bestemming kan buiktyfus een gezondheidsrisico zijn. Buiktyfus is een bacteriŽle ziekte die veroorzaakt wordt door het eten van besmet voedsel en het drinken van besmet water. Ook zwemmen in besmet water is een risico. Buiktyfus kenmerkt zich door gebrek aan eetlust, algehele malaise en geleidelijk oplopende koorts. Tevens ontstaat sufheid, soms vage buikpijn, in het begin vaak obstipatie en later ook diarree. In sommige gevallen kunnen complicaties optreden, bijvoorbeeld darmbloedingen of een ernstige longontsteking. Onbehandeld verloopt de ziekte in 10% van de gevallen dodelijk. Voorzorgsmaatregelen: - hygiŽnische maatregelen - in sommige gevallen vaccinatie.

cholera : Cholera wordt op uw reisbestemming aangemerkt als gezondheidsrisico. Cholera is een bacteriŽle ziekte die wordt overgedragen door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water en door zwemmen in besmet water. De voornaamste verschijnselen zijn waterdunne en grijze diarree en zeer snelle uitdroging. Tegen Cholera wordt al jaren niet meer gevaccineerd, dit omdat voor 'westerlingen' het risico op oplopen relatief klein is, en het vaccin dat er was maar een lage bescherming bood. Voorzorgsmaatregelen: - hygiŽnische maatregelen - soms cholerastempel

Deet lotiondengue : Dengue of knokkelkoorts komt voor in uw gebied. Dengue is een virusziekte die door muggen (aedes aegypti) wordt overgebracht. Deze mug is overdag vooral in stedelijke gebieden actief. Dengue kenmerkt zich door een griepachtig beeld, s oms gevolgd door een beeld waarbij ernstige bloedingen kunnen optreden. Er bestaat geen vaccin en geen geneesmiddel tegen dengue. Het voorkomen van muggensteken is de belangrijkste bescherming! Voorzorgsmaatregelen: - anti-muggenmaatregelen (DEET).

DTP : In praktisch alle niet-westerse landen is het raadzaam om een geldige DTP-vaccinatie te hebben. Difterie (D) is een bacteriŽle ziekte die via druppelinfectie wordt overgebracht (hoesten). Het belangrijkste verschijnsel is een beslag achter in de keel. Tetanus (T) is een bacteriŽle ziekte die men kan krijgen, indien men bijvoorbeeld een wond oploopt met straatvuil of gebeten wordt door een hond. Het voornaamste verschijnsel is de zogenaamde "kaakklem", hetgeen betekent dat er een grijns ontstaat waarbij de mond niet meer opengaat. Poliomyelitis (P) of kinderverlamming is een virusziekte die kan worden overgebracht via de lucht of via ontlasting. De ziekte begint meestal als "griep", maar kan ernstige verlammingsverschijnselen tot ademstilstand toe veroorzaken. Voorzorgsmaatregelen: - vaccinatie

gele koorts : Gele koorts is een virusziekte die overgebracht wordt door muggen (aedes aegypti). Deze mug is vooral overdag actief in stedelijke gebieden. Gele koorts kenmerkt zich door het tamelijk plotseling optreden van koorts, hoofd- en rugpijn en zwart braken. Vooral in darmen en mond kunnen bloedingen optreden. Zonder vaccinatie is gele koorts in de meeste gevallen dodelijk. Er bestaat geen geneesmiddel, wel een goed vaccin. Voorzorgsmaatregelen: - vaccinatie (verplicht in Tanzania). - anti-muggenmaatregelen (DEET)

hepatits A : In de meeste niet-westerse landen wordt een hepatitis A-vaccinatie aanbevolen. Hepatitis A is een virusziekte die een acute leverontsteking veroorzaakt en overgedragen wordt door het eten van besmet voedsel en het drinken van besmet water. Besmette personen kunnen door slechte toilethygiŽne het virus overbrengen op voedsel. De voornaamste verschijnselen zijn geelzien, ontkleurde ontlasting en donkere urine; ook vaak misselijkheid, braken, verminderde eetlust en moeheid. Soms treden er geen verschijnselen op. Indien de ziekte is doorgemaakt (bijvoorbeeld op de kinderleeftijd), bestaat er een levenslange bescherming tegen deze ziekte. Bloedonderzoek kan hierover informatie verschaffen. Voorzorgsmaatregelen: - hygiŽnische maatregelen - vaccinatie.

hepatits B : Hepatitis B is een virusziekte die een leverontsteking veroorzaakt en overgedragen wordt door bloed-bloed-contact of onbeschermd seksueel contact. De ziekte verloopt soms zonder verschijnselen, maar vaak ook met geelzien, misselijkheid en braken en algehele malaise. De ziekte kan een chronisch verloop hebben, waarbij levenslange besmettelijkheid blijft bestaan. Ook kunnen complicaties als leverkanker en levercirrhose optreden. Voorzorgsmaatregelen: - veilig vrijen - vaccinatie

rabiŽs (hondsdolheid) : RabiŽs of hondsdolheid is een virusziekte die wordt overgedragen door de beet van een met het virus besmet dier (oa. honden, wolven, vossen, vleermuizen). De ziekte kan jaren na de beet nog tot uiting komen en is altijd dodelijk! Er kunnen verlammingsverschijnselen optreden met de dood door verstikking als gevolg en het voornaamste kenmerk is hydrofobie (ernstige afkeer van water). Ook agressie komt veel voor. Voorzorgsmaatregelen: ∑ - Wees voorzichtig met het aanhalen van dieren. Honden dienen soms ter bescherming van vee of van het gezin en zijn geen of weinig genegenheid gewend -

Bilharzia : Algemeen, symptomen en complicaties Bilharzia is een tropische worminfectie die je kunt oplopen door contact met besmet zoet water. Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen mensen besmet. De wormen hebben een levenscyclus: larfjes in zoet water doorboren de huid van de mens en gaan na enkele veranderingen later eieren produceren die worden uitgescheiden in urine of faeces. Behandeling Bij toeristen gaan de klachten na verloop van tijd vanzelf over, de worminfectie niet. Preventie Vermijd contact met zoetwater, vooral aan de begroeide rand van het water is het risico groot omdat hier de slakken leven. Zelfs het "even voelen" van water in bijv. de Nijl tijdens een boottocht is voldoende om geÔnfecteerd te worden. Het drinken van met bilharzia besmet water is ongevaarlijk omdat de larfjes gedood worden door het maagzuur.

tuberculose : Tuberculose is een bacteriŽle ziekte die voornamelijk wordt overgebracht via hoesten. Er wordt alleen bij bepaalde omstandigheden gevaccineerd.