Lake Baringo

De volgende dag beginnen we met een boottocht op Lake Baringo. De nijlpaarden komen net boven het water uit. De bootjes blijven op een respectabele afstand, want als de nijlpaarden zich bedreigd voelen kunnen ze aanvallen.
Traditionele visser Nijlpaard krokodil
In het water zijn de boten echter sneller dan de nijlpaarden.
Aan de kant van het water liggen een aantal krokodillen en leguanen te zonnen. De krokodillen zijn vrij schuw en schieten het water in als we te dicht bij komen.

We zien een visser in een simpel (traditioneel) bootje en er worden een paar visarenden gelokt door een stuk vis in het water te gooien. De arend weet het al vliegend uit het water te vissen. [Video 0:22 1 MB]

Struisvogels Weggeslagen rijbaan Op weg naar de Kerio vallei zien we een aantal struisvogels. Bij een overstroming is een gedeelte van de weg weggeslagen. Er heeft zich inmiddels een alternatieve route door de bosjes ontwikkeld, want van enige poging tot herstel is voorlopig nog geen sprake.

Kabernet

StraatbeeldEr worden inkopen gedaan in het dorpje Kabernet. Door de straten lopen geiten en een enkele koe. Zodra we de truck parkeren zoeken een paar geiten onder de truck beschutting tegen de zon.
Bij de Kerio Vallei Op onze tocht naar de Kerio vallei komen we ook over de rivier de Kerio, die in de diep uitgesleten rotsen loopt. We zullen nu twee nachten op dezelfde camping verblijven. Zoals gewoonlijk begint het een beetje te regenen. Deze keer net als we bezig zijn de tent op te zetten. In ieder geval hebben de tenten er nog nooit zo snel gestaan.

We krijgen de opdracht om op verdachte koortsaanvallen te letten. We zijn nu zes dagen in Kenia, en dat is precies de incubatietijd voor malaria. Als de koorts langer dan 24 uur aanhoudt moet men gecontroleerd worden op malaria. Dat kan met een simpele druppel bloed.

De volgende ochtend gaat een gedeelte van de groep een drie uur durende wandeling maken onder leiding van een vogel- en plantenkenner. Omdat ik nog wat spierpijn heb van de vorige wandelingen besluit ik om maar eens een rustochtend in te lassen. Van de anderen hoor ik later dat het een erg pittige wandeling is geweest.

Vlak bij de camping woont een boer die zijn boerderij runt volgens Nederlands model. Iedereen verklaarde hem voor gek toen hij zijn land ging bemesten met koeienmest. De grond werd echter vruchtbaarder en verkleurde van rood naar zwart. De witte kolen die hij hierop verbouwde waren groter dan elke die hij hiervoor had verbouwd. Hierna is hij verschillende gewassen gaan verbouwen, zoals mas, uien en sinasappels.
Ingang boerderij De boer geeft uitleg Jongetje bij schuur
Door zijn twee (Friese) koeien kan hij nu in eigen mest voorzien.

Op weg naar Kisii wordt Afrika steeds groener. Ook komen er steeds meer personenauto's op de weg, wat volgens mij betekent dat de bevolking hier iets minder arm is. Het is een lange rit naar Kisii.
De Kenianen zijn gek op verkeersdrempels. Bij iedere dorpsgrens liggen er een paar (op doorgaande wegen). Binnen die grenzen liggen ze nog eens om de 100m.

KoffieplantageLangs de weg wordt thee, koffie en suikerriet verbouwd. We overnachten in een klooster dat kamers verhuurt, dit in verband met de te verwachten regen voor de komende nacht.Voor een biertje gaan we naar een hotel aan de overkant.

De volgende dag brengen we een bezoek aan een klein fabriekje waar beelden uit zeepsteen worden gemaakt. Er wordt na de nodige onderhandelingen toch wel een en ander gekocht. [Video 0:34 1.4 MB]
Hierna vertrekken we richting Tanzaniaanse grens.

Nakuru   Tanzania