Serengeti Nationaal Park

Met zijn 14.763 vierkante kilometer is serengeti het grootste, en meest beroemde park van Tanzania. Op zijn grote vlakten zijn tienduizenden hoefdieren dagelijks op zoek naar vers grasland.
Het wildebeest (zie onder), waarvan er meer dan een miljoen zijn, is de belangrijkste planteneter, en daarmee ook de hoofdprooi van vleeseters zoals de leeuw en de hyena.
Willdebeest migratiekaart Een van de hoofdattracties is de jaarlijkse migratie van kudden wildebeesten. Gedurende het regenseizoen (december tot mei) zijn de verspreid over het zuiden van de Serengeti en in het gebied bij Ngorongoro. Als het droge seizoen aanbreekt droogt dit gebied snel uit, en trekken de wildebeesten naar het noorden, op zoek naar voedsel. In het droge seizoen (july tot oktober) trekt de kudde naar het Masai Mara Nationaal Park in Kenya. In november begint weer de terugtocht naar het zuiden. Het hoefgetrappel, de stofwolken en het constante geluid dat de dieren maken zijn er spektakel dat zijn weerga niet kent. Lang niet alle wildebeesten voltooien de tocht met succes, want de uittocht wordt op de voet gevolgd door leeuwen, cheeta's en hyena's. bovendien wordt de oversteek van de Grumeti en Mara-rivier honderden wildebeesten noodlottig

De Serengeti is ook bekend om zijn leeuwen, jachtluipaarden (cheeta), zebra's en giraffen. Ook vind je er gazelle soorten, impala's, wrattenzwijnen, klipspringers en een rijk vogelleven. In de Serengeti vind je de "big five", De leeuw, het luipaard, de neushoorn, de buffel en de olifant.

De leeuw

De leeuw jaagt 's nachts. Hij leeft in troepen tot 30 stuks, bestaande uit 4 tot 12 vrouwtjes die altijd bij de groep blijven, en mannetjes, die de vrouwtjes beschermen tegen indringers. Jonge mannetjes worden op een leeftijd van 2 tot 3 jaar uit de groep gejaagd, zwerven rond tot ze ca 5 jaar zijn en in staat zijn een groep over te nemen. Het mannetje is groter dan het vrouwtje en weegt tot 260 kg bij een shouderhoogte van 120 cm, en een lengte van 150 tot 200 cm (zonder staart). Als een mannetje een groep overneemt zal hij alle jongen doden, zodat de vrouwtjes snel vruchtbaar worden en met hem kunnen paren. Hij zal de rest van zijn bestaan de groep moeten beschermen tegen andere leeuwen die proberen om het dominante mannetje te worden, en de jongen te doden.

Het Luipaard

Leopard De luipaard (leopard, Panthera pardus) en het jachtluipaard (cheetah, Acinonyx jubatus) worden vaak verward. De Maasai hebben beide soorten zelfs dezelfde naam. Luipaarden zijn zwaarder en sterker dan een cheetah, doch ook de luipaard is slechts 1/3 van het formaat van een leeuw. Luipaarden wegen tot 30 kg.
Ze hebben een gebruinde vacht, met vlekken als donkere rozetten die in het middel open zijn. De jaguar (Panthera onca) Lijkt erg op het luipaard, doch de jaguar heeft zwarte stippen in de rozetten.
Ze jagen voornamelijk 's nachts, waarbij ze zich meestal in een dichte begroeiing ophouden. Ze besluipen hun prooi om zich er pas op te storten als ze nog slechts enkele meters verwijderd zijn.
Jachtluipaarden, kleiner en lichter (tot 65 kg), zijn gebouwd op snelheid. Ze jagen overdag waarbij ze snelheden tot 100 km/h kunnen halen, zij het slechts over korte afstanden. De vlekken van een jachtluipaard zijn rond en massief.
In de Serengeti vind je luipaarden bij rivieren en in dicht begroeide "woodlands". Overdag liggen ze vaak te slapen in de bomen. Nadat ze een prooi bemachtigd hebben, slepen ze hem meestal mee een boom in, waarschijnlijk om te voorkomen dat leeuwen en hyena's hun prooi stelen.
Luipaarden zijn hun hele leven solitair. Territoriumgedrag kennen ze alleen bij de paring.

Jachtluipaard

Cheetah's Wereld snelste dier is een lichtgebouwde grote katachtige, met relatief dunne poten. Ze hebben een geel-bruine vacht met kleine vlekken, een lichte onderkant, zeer kenmerkende "uitgelopen ogen" en is zwart/wit geringd aan het eind van de staart.
Ze openen de jacht op hun prooi meestal van ca 50 meter afstand met een snelle sprint. Ze jagen hoofdzakelijk op gazelles en springbokken. Mannetjes houden een territorium, dat ze verdedigen tegen alle indringers.

Neushoorn

In afrika zijn twee soorten neushoorns: de witte (met vierkante lippen) en de zwarte (met haakvormige lippen). Beide soorten hebben overigens een grijzige kleur. In de serengeti komt alleen de (kleinere) zwarte neushoorn voor. De zwarte neushoorn heeft onvoorspelbaar, aggresief gedrag. Schrik of zelfs elke vorm van mogelijke dreiging heeft meestal een aanval tot gevolg.

Buffel

De afrikaanse buffel, ook wel de "Cape Buffalo" genaamd is een intimiderend dier, met een gewicht van meer dan 500 kg en grote gebogen hoorns. Hij komt voor in vrijwel Afrika, ten zuiden van de sahara. Buffels hebben geen mogelijkheid tot water opslag, en moeten regelmatig drinken. Je vindt hem dan ook hoofdzakelijk op grassige vlakten met veel water. De buffel is een herkauwer. Hij leeft in groepen van 100-300 stuks. De groepen trekken door afrika met de seizoenen. De enige vijanden zijn de leeuw en de mens. Er is jarenlang op hem gejaagd voor zijn inmense hoornen. Ze communiceren onderling d.m.v. geluiden en lichaamsbeweging. Als ze zich bereigd voelen zullen ze zich eerst in profiel laten zien, zodat je kunt zien hoe groot hij is. Als het dier erg aggressief of bang is, kan het ook aanvallen.

Olifant

De Afrikaanse olifant is 's wereld grootste dier op het land met een gewicht van 3000 tot 5000 kg, evenveel als 4 auto's. Zowel mannetjes als vrouwtjes zijn in staat volwassen bomen om te duwen, bij hun zoektocht naar voedsel. Ze zijn ook in staat de kleinste nootjes op te pakken met hun slurf.
De meeste olifanten leven in groepen van 2 tot 24 stuks, die geleid worden door het oudste vrouwtje. Mannetjes die de volwassenheid bereiken verlaten de groep alleen rond te zwerven, of zich aan te sluiten bij een groep vrijgezelle mannetjes. Gedurende het broedseizoen, aan het einde van de regenperiode pakken olifanten samen in groepen van 100-200 stuks. Mannetjes kunnen in deze periode ook aggresiever zijn.
Aggressief gedrag manifesteert zich doordat de olifant zich in de richting van de bedreiging keert met wijduitstaande oren. Hij probeert zich zo groot mogelijk te maken, en voert eventueel een schijnaanval uit. Als hij zich echt bedreigd voelt zal het ook daadwerkelijk aanvallen. Gewoonlijk probeert hij de tegenstander omver te werpen met zijn slagtanden, en hem vervolgens te vertrappen

De dierenwereld in Kenia en Tanzania.


De dieren zien is een ding, ze herkennen is iets anders. Het lukt wel, als je weet waar je op letten moet: De vorm van de hoornen, de kleur van het dier, grootte en gewicht, etc.

Eland antilope

Eland Antilope De eland antilope is de grootste antilope die hier rondloopt. Hij is hoofdzakelijk te vinden op de open savanne en op bergachtige grasvlakten, in groepen van gemiddeld 10 dieren. Als de eland antilope loopt zijn klikgeluiden te horen, door de hoeven die elkaar raken. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben hoornen. Die van het mannetje hebben een gemiddelde lengte van 65 cm, zijn spiraalvormig aan de basis, en staan recht naar achteren.
Schouderhoogte: 150 - 180 cm (mannetje) 125 cm - 150 cm (vrouwtje).
Gewicht: 450- 950 kg (mannetje) 300 - 500kg (vrouwtje).

Gemsbok (Oryx)

Gemsbok (Oryx) De gemsbok of Oryx antilope is te vinden in de drogere gedeelten (woestijn), en op de open savanne. Het kan namelijk uitstekend langere tijd zonder water. Om water te besparen laat het zijn lichaamstemperatuur stijgen tot 46 °C, een waarde die dodelijk zou zijn voor de meeste andere dieren. De hoornen van de vrouwtjes zijn groter dan die van de mannetjes (tot 110 cm).
Schouderhoogte: 120 cm.
Gewicht: 170 - 210 kg (mannetje), 120 - 190 kg (vrouwtje)

Impala

Impala De impala is alom aanwezig in Afrika. Hij komt voor in kudden van 100 stuks. De gebogen V-vormige hoornen zijn bij het mannetje gemiddeld 75 cm. Meestal zijn ze in de buurt van water te vinden. Hij is bekend om zijn snelheid en springvermogen - Hij kan 10 meter ver of 3 meter hoog springen.
Schouderhoogte: 85 cm.
Gewicht: 40 - 80 kg.

Kudu

KuduDe Kudu is de op één na grootste antilope in Afrika. Hij houdt zich bij voorkeur op in rotsachtig terrein met voldoende drinkwater. Zijn spiraalvormige hoornen kunnen tot 100 cm lang worden. Hij leeft in groepen van 10-60 stuks, doch op grassig terrein kun je wel 1000 dieren tegenkomen. Buiten het paarseizoen vind je vaak groepen "vrijgezelle" mannetjes. Er zijn twee sub-soorten, de "greater kudu", en de "lesser kudu"
Schouderhoogte: 120 - 150 cm, (greater kudu)
Gewicht: 190 - 320 kg (greater kudu)
Schouderhoogte: 95 - 110 cm (lesser kudu)
Gewicht: 90- 110 kg (lesser kudu).

Hertebeest

Hartebeest
Hartebeest Het hertebeest is herkenbaar aan zijn smalle kop en korte hartvormige hoornen, die een lengte tot 45 cm kunnen bereiken Ze zijn te vinden op grasvlakten, maar ook in de savanne. Dominante mannetjes verdedigen de kudde met de vrouwtjes, terwijl vrijgezelle mannetjes in groepen rondtrekken.
Schouderhoogte: 120 cm.
Gewicht: 130 - 170 kg (mannetjes), 115 - 150 kg (vrouwtjes).

Waterbuck

Waterbuck Waterbuck De waterbuck bevindt zich meestal in de buurt van water en bebossing. Het is een uitstekend zwemmen, en zal snel het water ingaan om aan roofdieren te ontkomen. Mannetjes hebben een territorium, terwijl de vrouwtjes rondzwerven en zo op hun terrein komen. Ze hebben klieren die een onaangename, musk-achtige geur verspreiden, die zo aangenaam kan zijn dat de meeste grote roofdieren de waterbuck links laten liggen. Een waterbuck is eenvoudig te herkennen aan een ring van wit haar bij hun achterste (zie foto rechts). Alleen mannetjes hebben hoornen die tot 100 cm lang kunnen worden.
Schouderhoogte: 130 cm.
Gewicht: 200 - 300 kg (mannetjes), 150 - 200kg (vrouwtjes).

Gnoe

Wildebeest
Wildebeest De Gnoe (engelse naam: Wildebeest), waarvan er meer dan een miljoen zijn, is de belangrijkste planteneter, en daarmee ook de hoofdprooi van vleeseters zoals de leeuw en de hyena. De Gnoe graast bij voorkeur 's morgens vroeg en 's avonds laat. In de Serengeti en Masai Mara trekt de gnoe met de seizoenen door het gebied, op zoek naar goed gras en voldoende water.
Schouderhoogte: 140cm.
Gewicht:200 - 300 kg (mannetjes), 140 - 230 kg (vrouwtjes)

Gewone Duiker

Common Duiker, Grey Duiker
Common Duiker Deze kleine antilope leeft meestal solitair. Hij is grijs tot bruin van kleur. Hij kan uitstekend gedijen in gebieden met weinig water. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit fruit, bloemen, bladeren, kleine vogels en rupsen. Het heeft hoornen tot een lengte van 18cm. Hij lijkt sterk op de steenbok, doch hij is groter, heeft kleinere oren, een zwarte band bij zijn neusgaten, en de steenbok is roder van kleur.
Schouderhoogte: 50 cm
Gewicht: 10 - 26 kg

Steenbok

Steenbok De steenbok is een kleine, slanke antilope, met een lichte rood-bruine tot donderbruine kleur. De onderkant van de steenbok is wit. Mannetjes hebben kleine, rechte hoornen. Ook de steenbok leeft veelal solitair. Hij is vooral 's nachts en 's ochtends actief. De steenbok dankt zijn naam aan zijn kleur, die lijkt op die van stenen. De steenbok eet zowel bladeren als gras. Als hij bedreigd wordt gaat hij plat in het gras liggen, om op het laatste moment zig-zaggend te ontsnappen.
Schouderhoogte: 50 cm
Gewicht: 11 - 16 kg

Klipspringer

Klipspringer Nog een antilope die veel op de vorigen lijkt. De klipspringer is te herkennen aan het feit dat hij op zijn tenen lijkt te lopen. Zijn hoeven zijn speciaal toegerust voor balans en grip op de rotsen, zodat het in staat is schijnbaar onmogelijke capriolen uit te halen. Normaal verblijft de klipspringer dan ook op rotsachtig terrein. De hoeven hebben een rubber-achtige structuur, om schokken te kunnen opvangen. Klipspringers vormen paren voor langere tijd. Als de een alarm slaat, zal de partner dit vrijwel altijd beantwoorden.
Schouderhoogte: 55 cm.
Gewicht: 9 - 15 kg.

Kirk's Dik-Dik

Dik-Dik Dik-Dik's zijn de miniatuur antilopen van Afrika. Hij heeft een flexibele snuit, en staat soms op zijn achterpoten om bij zijn favoriete voedsel, sappig fruit te komen. Dik-Dik's zijn monogaam, en paartjes hebben een eigen territorium. Ze zijn niet afhankelijk van water, doch zullen wel drinken indien het voorradig is. Ook de hoeven van de dik-dik hebben een schokabsorberende substantie. Hij lijkt enigzins op de steenbok, maar de dik-dik heeft een toef haar op zijn voorhoofd. De Dik-dik heeft hoornen tot 12 cm lengte.
Schouderhoogte: 35 - t45 cm
Gewicht: 4 tot 7 kg.