TANZANIA

Speke Bay Lodge

Luxe tenten op Speke BayHet duurt even voor we vanuit Kenia de Tanzaniaanse grens gepasseerd zijn. We zullen overnachten in Speke Bay Lodge. Deze camping annex lodge staat vlak aan het water van Lake victoria en wordt gerund door Nederlanders.
In principe overnachten we in door de lodge verzorgde zeer ruime tenten. Zo ruim dat men er normale bedden in heeft geplaatst. Een aantal van mijn medereizigers vallen echter voor de luxe van de eveneens aanwezige huisjes.

Onze groep splitst zich op voor de diverse activiteiten. Een gedeelte gaan met een vogelkenner zeldzame vogels spotten, anderen gaan mountainbiken en een gedeelte van de groep gaat met een kano naar een nabijgelegen vissersdorp. Helaas mogen we daar geen foto's maken. Het is nog laag water als we vertrekken, wat het lostrekken van de kano's niet vergemakkelijkt . We mogen namelijk niet in aanraking met het water komen, in verband met het risico van een bilharzia besmetting.

In het dorp worden we verwelkomd door kinderen die direct bij je aan de hand willen lopen. Er is zo weinig te beleven dat ze blij zijn met de aandacht van toeristen. Aandacht krijgen ze zeker. Ze mogen op de schouders, worden gejonast, enzovoorts. We mogen er helaas geen foto's maken.
Na een rondje door het dorp worden we per kano teruggebracht naar Speke Bay Lodge. Omdat we nu stroomafwaarts gaan, en bovendien ook nog van de wind af hebben de kanoërs het een stuk makkelijker. Ze hebben zelfs energie over voor een lied, waarbij ze met de roeispanen op de rand van de boot tikken om in de maat te blijven.

Serengeti

Ingang SerengetiWe zullen het nationale park "Serengeti" pas tegen het eind van de ochtend binnengaan. Entree in het park gaat per 24 uur, vandaar dat we niet al te vroeg het park ingaan. Dan zouden we immers ook weer vroeg het park moeten verlaten. We zullen 48 uur in het park verblijven. Dat betekent dus twee nachten op een kampeerplaats in de Serengeti.

Omdat hier ook leeuwen en hyena's zijn, zijn de kampregels wat aangescherpt; We mogen nu 's nachts helemaal niet meer de tent uit om te plassen. Een doorgesneden plastic drinkfles moet uitkomst brengen. Het komt me een beetje overdreven voor doch later zien we een leeuw op 300 meter van onze camping, en onze gids heeft tegen 23:00 een tweetal hyena's in het kamp gezien die zich lagen te warmen bij het nasmeulende kampvuur.

Op de Serengeti komt de tsetse vlieg voor. Een prik daarvan kan slaapziekte tot gevolg hebben. De vliegen komen vooral af op donkerblauw, dus iedereen wordt afgeraden donkerblauwe kleding te dragen. De bovenkant van de truck is overigens blauw geverfd

HyenaHet eerste gedeelte vanaf de westelijke ingang doet droog en dor aan. Het lijkt wel alsof het gras hier is weggebrand: De grond is helemaal zwart. Na een tijdje wordt alles echter groener en komen de eerste dieren: gnoe's, hartebeesten, zebra's, giraffen,…
In een plas water op het zandpad ligt een hyena te doezelen. Als we dichterbij komen staat hij op en strompelt weg - hij is gewond.

Verderop komen we olifanten tegen. Ze lopen een beetje heen en weer alsof ze niet goed weten waar ze heen moeten. Tom, de chauffeur ziet waarom: een eindje verderop lopen een tweetal leeuwen. Later zullen we nog twee welpen zien die in een boom zitten. Nadat ze ons een tijdje hebben gadegeslagen verlaten ze een voor een voorzichtig hun tak en lopen weg.
Gnoe Gnoe's op de serengeti Topi's
Riviertje Jagende Leeuwin Leeuwin
Welpje in boom Drinkende Zebra's Avondrood op de Serengeti

Ballonvaart over de Serengeti

Na een nacht vol dierengeluiden van leeuwen, zebra's hyena's en apen moet ik om 05:00 opstaan. Ik ga samen met Ramon, mee met een ballonsafari boven de Serengeti. Dat er niet meer van onze groep meedoen heeft ongetwijfeld te maken met de hoge prijs (400 $).

Als we op het oplaatterrein aankomen liggen een tweetal ballonnen al klaar. De ballon wordt eerst vol geblazen met behulp van grote ventilatoren.
De mand ligt op de zijkant te wachten en is ingedeeld in een aantal vakken. In ieder vak gaan drie mensen liggen, op hun rug, met de voeten naar de bodem van de mand. Als de brander aangaat komt de mand langzaam, maar hortend en stotend overeind. Na een minuutje zijn we eindelijk in de lucht.
Van bovenaf heb je een prachtig overzicht over de Serengeti. De wildebeest begint net terug te komen van de Maasai mara en vormt een lange lint, samen met zebra's. Ook zien we een enkele hyena en een jackhals. Een stel giraffen wordt gehinderd op hun pad door een drietal leeuwen.

Na 45 minuten wordt de landing ingezet. Veel te vroeg naar ons idee, doch men mag niet over de bergen heen. Door de harde wind zijn we te snel naar het landingspunt gedreven. Jammer! We krijgen nog een luxe ontbijt (met champagne) midden op de Serengeti. Een beetje overbodige luxe naar mijn idee.
[Video Ballonvlucht 0:43 1.8 MB]

Als we weer zijn opgepikt door onze truck en nog een gamedrive maken, zien we een drietal leeuwen, die bezig zijn een kudde zebra's te besluipen. Na een uur zijn de zebra's bij een drinkplaats aangekomen en besluiten één van de leeuwen de aanval in te zetten. De tweede doet echter niet mee, en de derde is helemaal nog op grote afstand. De leeuw blaast de aanval af zodra ze ziet dat het een hopeloze zaak is.

Een van de cheeta's Tijdens onze uittocht uit de Serengeti zien we nog een tweetal cheeta's een groepje impala's besluipen. De impala's hebben de cheeta's inmiddels gezien maar blijven stokstijf staan. Op het moment dat een van de cheeta's de aanval inzet geeft de ene impala een gil, waarop ze allemaal wegrennen. De cheeta's breken de aanval af.
[Video Leeuwen/Cheeta jacht 0:55 2.3 MB]

De weg naar Ngorogoro is wel de slechtste weg die ik ooit gezien heb. Hij is hobbelig omdat hij vol zit met kuilen en bezaaid is met stenen. Bovendien stuift het als een gek. Niet alleen van onze eigen truck, doch ook door tegemoetkomende en inhalende verkeer. We zitten met z'n allen te zandhappen. De flappen van de truck sluiten is geen optie, want dan wordt het alleen erger.
De chauffeur verteld me dat hij dit het ergste deel van de reis vindt, omdat hij bang is dat er iets kapot zal gaan.
Lake Baringo (Kenia)   Ngorogoro krater