Rome

Rome, in het Italiaans Roma, een wereldstad met 3.8 miljoen inwoners.

Een stad vol cultuur, hoofdstad van Italië en vestiging van het Vaticaan. Het ligt aan de rivier de Tevere (Tiber), temidden van een zevental heuvels.

Sinds 1870 is het de hoofdstad van Italië, en sindsdien is Rome aanzienlijk gegroeid qua inwoners. Dit levert zo de nodige problemen op in verband met de archeologische opgravingen. Probeer maar eens een tunnel voor een metro te graven als er zich overal in de bodem waardevolle archeologische schatten bevinden.

Ik bevind mij op het vliegveld Leonardo da Vinci te Fiumicino en zoek vertwijfeld naar het gulden symbool ( ƒ ), het teken van de spoorwegen, als ik besef dat het spoor en het vliegveld wel eens niet onder een dak zouden kunnen zijn. Buiten slaat de warmte toe. Het is in augustus 30 graden in Rome. Taxichauffeurs bieden spontaan hun diensten aan doch ik wil met de trein. Aan de overkant zie ik het gulden symbool van de Italiaanse spoorwegen. Een kaartje naar Termini in het centrum van Rome kost € 8.80. De trein doet er bijna 40 minuten over. Niet omdat de afstand zo groot is, maar omdat hij de hele route rijdt alsof hij ieder moment zal gaan stoppen.

Rome is een grote stad, maar het historische centrum is relatief klein. Het wordt ruwweg begrensd door de rivier de Tevere, villa Borghese, station Termini, en het Romeinse forum. Dit is plezierig want dat betekent dat alles op loopafstand ligt. Het Vaticaan bevindt zich aan de andere zijde van de rivier de Tevere.

Voor ik de stad ga verkennen eet ik eerst een pizza punt in een soort snackbar. Je vindt in heel Rome dit soort kleine eethuisjes waar je een belegde broodjes, pizza punten en soms ook spaghetti kunt eten of meenemen. Voor een paar euro ben je klaar.

Piazza della Republica

Piazza della Republca Piazza della Republca
Op de Piazza della Republica kom ik de eerste grote fontein tegen. De vier naakte nimfen wekten bij de onthulling in 1901 grote verontrusting. Elk rust op een waterdier: Een zeepaard, een zeeslang, een zwaan en een merkwaardige kraaghagedis.

Basilica Santa Maria degli Angeli Aan het plein ligt de Basilica Santa Maria degli Angeli, ontworpen door Michelangelo. Van buiten lijkt hij niet zo imposant omdat de voorzijde uiterst sober is gehouden. Het werkt de indruk alsof de ingang uit een rots is gehouwen. Eenmaal binnen blijkt de basiliek zeer ruim, en er is volop gebruik gemaakt van gekleurd marmer. De wanden en het plafond zijn beschilderd, en de vloer is voorzien van mozaïeken.
Gedragen door geraamtes ??? We want YOU as a tourist ! Egyptische tekens op de fontein

Trevi Fontein

Trevi Fontein Wellicht de meest beroemde fontein van Rome. Er wordt gezegd dat als je terug wilt keren naar Rome, dan moet je een muntje in de fontein gooien. Kennelijk zijn er volop mensen die nog een keer terug willen keren, want het geld vliegt door de lucht.
Trevi Fontein Ik was overdag al even langs de Trevi fontein gelopen, doch wilde 's avonds nog een keer terug om te zien hoe de fontein verlicht was. De verlichting viel tegen. Ik had verwacht dat zo'n fontein volop verlicht zou zijn, doch de verlichting was uiterst minimaal. De drukte op staat rond 21:00 uur is vrijwel nog net zo groot als overdag. Dit is hét moment waarop de meeste mensen uit eten gaan in Rome.

Trevi bij avond
Kennelijk heeft Rome strikte regelingen over het uiterlijk van de gebouwen. Zelfs McDonalds heeft zich aan moeten passen. Niet het gebruikelijke schreeuwerige rood en geel doch zachte teracotta kleuren. McDonalds