Bangkok

Thailand

Reisroute Dit is een verslag van een drieweekse rondreis door het mooie Thailand.
Rechts vindt u de reisroute.
Het is een beschrijving van één van de Thailand reizen van Sawadee.

Als u een scherm resolutie heeft van 800 x 600 of minder, dan kunt u hier clicken om het reisverslag zonder nagivatiebalk te bekijken.
Wilt u juist wel een navigatiebalk, maar hij ontbreekt, click dan hier.

Onze reis begint bij de aankomst in Bangkok

Bangkok

De eerste indruk van Bangkok is overweldigend. De warmte, de vochtigheid, de enorme drukte en stank van het verkeer. Maar ook kraampjes waar allerlei etenswaren verkocht worden. Het schijnt dat je hier rustig op straat kunt eten, maar de meeste dingen zien er zo ondefinieerbaar uit, dat het mij weinig trekt, zeker op de eerste dag. Straatbeeld in Bangkok
We brengen een bezoek aan Chinatown. Hier vind je vele "garagebox bedrijfjes". Een hele straat lijkt te bestaan uit een groot aantal bedrijfjes die dezelfde ambacht uitoefenen vanuit een winkel die nog het meest wegheeft van een garagebox. In een van de straten lijkt iedereen bezig oud ijzer te recycelen. Oude auto's worden uit elkaar gesloopt en op onderdelen gesorteerd. Over arbeidsomstandigheden maakt men zich niet druk. Er wordt rustig een slijptol gehanteerd zonder enige bescherming voor de ogen. Specialisme is troef hier in Chinatown. Wat dacht u van een winkel die alleen ladders verkoopt ? Ook zijn er hele straten waar men alleen gouden sieraden verkoopt. Verkeer in Chinatown
Op een gegeven moment hebben we het wel gezien en we besluiten een taxi te nemen naar het koninklijk paleis.
Koninklijk Paleis Koninklijk Paleis
Taxi's zijn niet duur in Thailand. In principe hebben ze allemaal een taximeter, maar zorg er wel voor dat de chauffeur de meter aanzet. Anders moet u achteraf onderhandelen over de prijs. Een ritje in Bangkok kost meestal nog geen 100 Baht (2.2 euro).

Door wat miscommunicatie zet de taxi chauffeur ons af voor het nationaal museum. Gelukkig zien we de torens van het paleis over een grasveldje boven de bomen uitsteken. Terwijl we in de richting van het paleis lopen, vallen er een paar druppels water uit de lucht. Nog geen halve minuut later moeten we dekking zoeken voor een stortbui, onze eerste ervaring met de laatste restjes natte moesson.

Het paleis is een voorbeeld van Thaise pracht en praal. Veel goud en versiersels. Het geheel doet in onze ogen een beetje kitsch aan. Zoals overal vind je ook hier veel Boeddha beelden. Voor het betreden van het paleis gelden regels voor kleding. De knieën moeten bedekt zijn, en onze korte broeken kunnen niet de goedkeuring van de paleiswacht dragen. Gelukkig kunnen we als service gratis een ruimzittende broek danwel rok voor de dames lenen.
Voor het betreden van de tempel bij het paleis moeten we ook onze schoenen uitdoen. Tevens moeten we er voor zorgen dat we nooit met onze voetzolen in de richting van Boeddha wijzen. Dit wordt als zeer beledigend evaren door de Thai. In de Chedi (soort omgekeerd, goudkeurig ijscohoorntje) schijnt zich een deel van het borstbeen van de Boeddha te bevinden.


's Middags gaan we per watertaxi naar een ander gedeelte van Bangkok waar op dat moment markt gehouden wordt. We kunnen proeven van diverse vruchten die bij ons minder bekend zijn, zoals de ramboetan of de doerian, een vrucht die stinkt, maar een zeer zachte smaak heeft.Hierna is het tijd voor een tocht door de klongs (grachten) met een longtail boat. De longtail boat dankt zijn naam aan het feit dat de schroef via een lange as in het water ligt. Men kan deze makkelijk uit het water lichten om over waterplanten en dergelijke te kunnen varen.

Per longtail door de klongs
De boten halen een behoorlijke snelheid, wat het geheel tot een spectaculaire gebeurtenis maakt. Tevens zien we voor het eerst een heel ander gedeelte van Bangkok. Langs de klongs is veel groen te zien. Voor het eerst kunnen we ook zien dat we ons in een tropisch land bevinden. Veel huizen langs de klongs zijn opgebouwd uit bamboe. Het ongeverfde hout doet armoedig aan, doch de grote schotelantennes die je hier en daar bij de huizen ziet staan doen vermoeden dat het met de armoede wel meevalt. Ook andere bouwstijlen komen voor, maar hout blijft favoriet als bouwmateriaal. De klongs
De mensen die langs de klongs leven maken er ook volop gebruik van. Je kunt je er in baden, je kleding er in wassen, en de afwas er in doen.
Spelende kinderen Houten huizen langs de klongs
Tempel langs de klong Tussen de huizen bevinden de nodige wats (tempels). Tempels zijn belangrijk voor de boeddhist als symbool van verering. Een tempel kan door het volk zijn gefinancierd, of door de regering. Tempels die door het volk zijn gefinancierd zijn openbaar. Ze zijn te herkennen aan de kleine tempeltjes die buiten de eigenlijke tempel gebouwd zijn. Als hierin één steen ligt, dan is de tempel door het volk gefinancierd, bij twee door de koning.
Winkel langs de klong Overzicht klong


Terug in Bangkok willen we eigenlijk de liggende boeddha zien, doch die is 's zondags gesloten. In plaats daarvan bekijken we de Golden Mount (Wat Srakes). Deze tempel is bovenop en berg geplaatst, en gaat met een lange trap naar boven. Binnenin branden Thai wierrook.
Monniken of Golden Mount Panorama vanaf golden mount


[ Vervolg naar Ayuthaya ]
Thailand
Home