Konya

Helder water bij het schiereiland De tuinen van het schiereiland Helaas geen mooi strand

De reis naar Konya wordt onderbroken door een kort bezoek aan een schiereiland waarop mooie tuinen zijn aangelegd. Het zeewater is ook hier opmerkelijk helder. Omdat we verderop een afslag missen krijgen we een mooie alternatieve route door de binnenlanden.

Konya is de stad van de conservatieve moslims, en we dienen ons dan ook netjes te kleden. Geen korte broeken, en de dames de schouders bedekt. Niet alle toeristen nemen het zo nauw met deze regels, doch door in bikini het belangrijke - en voor moslims heilige - Mevlana museum te bezoeken stoot je de moslim bevolking onnodig voor het hoofd. Het getuigt van weinig respect, en je hoeft mijns inziens dan ook geen respect terug te verwachten.

Koran Derwisj In het museum is onder andere een tentoonstelling over de derwisjen met muziekinstrumenten, manuscripten. en diverse prachtige koranen.
Ook wordt een baardhaar van de profeet in een doosje bewaard. Dit wordt door de moslims met zoveel respect bejegend, dat het heel duidelijk is dat dit voor hen een heilig relikwie, en ook een heilige plaats is.

Vlak bij ligt Aleattin's heuvel met mooie tuinen waar je prima een glaasje thee kunt drinken. Er is ook een bazaar, doch we hebben geen tijd/zin meer om daar nog langs te lopen. Uitrusten in de theetuinen leek ons een veel beter idee.


We willen eigenlijk de derwisj dansers zien, doch omdat het vandaag zondag is treden ze niet op. Zo komen we op zoek naar een geschikte lokanta terecht bij Mevlevi Sofrasi, vlak bij het museum en de moskee. Hier hebben we heerlijk gegeten van lokale gerechten, terwijl we op kussens bij een laaggeplaatste tafel zaten. Een waterpijp completeerde het geheel. Erg geslaagd, en zeker aan te bevelen. Erg lekker eten  Yalçin (de chauffeur) speelt muziekinstrument
Aan de waterpijp *uche*